Verkoelingsventilatoren voor een gezond stalklimaat

Met goede stalventilatoren creëert u jaarrond een comfortabel stalklimaat voor uw dieren. Tijdens windstille of warme dagen, is zelfs de beste natuurlijke ventilatie niet voldoende om de temperatuur in de stal op peil te houden. Door het toevoegen van goede koelventilatoren, kan dit wel.

Met optimale plaatsing wordt de complete stal efficiënt gekoeld. Afhankelijk van uw stal, kan gekozen worden voor ventilatie in de lengte, overdwars of verticaal. Ook de melkstal en lage ruimten kunnen met kleinere ventilatoren optimaal gekoeld worden.

Verkoelingsventilatoren zijn in elke stal, nieuw of oud, groot of klein, toe te voegen.

Waarom verkoelen?

Hittestress ontstaat als de koe haar lichaamswarmte onvoldoende kwijt kan. Daarom is een goed stalklimaat met frisse, bewegende lucht een primaire levensbehoefte van uw koe. Vanaf 20° C en 90% luchtvochtigheid, treed al milde hittestress op. Vanaf 30° C ontstaat ernstige hittestress.

Bij hittestress zal de koe:

  • Minder vreten
  • Stress ervaren
  • Hijgen, zweten en kwijlen
  • Meer staan

Melkveehouders die de stal verkoelen, ervaren aanzienlijk minder melkproductiedaling bij extreme hitte. Bovendien is de productie sneller weer op pijl.

Wist u dat?

  • Hittestress ca. €7 per koe per dag kost?
  • Nederland 85 warme dagen (>20° C) per jaar heeft? Op deze dagen kan hittestress optreden.
  • We in 10 jaar, we 49 tropische dagen (>30° C) hebben gehad? Op deze dagen kan hittestress dodelijk zijn.

De mogelijkheden met verkoeling

Lengte- of dwarsventilatie

De nieuwste ventilatorontwikkeling voor melkveestallen plaatsen wij in de zijwand aan de schaduwzijde van de stal. Hiermee wordt frisse buitenlucht direct over uw koeien geblazen.

Verticale ventilatie

HVLS ventilatoren (high volume low speed) drukken lucht uit de nok naar beneden waardoor deze gekoeld worden. Deze grote plafondventilatoren met lage toeren kunnen enorme hoeveelheden lucht verplaatsen, terwijl ze toch fluisterstil en energiezuinig zijn.

Melkstalventilatoren

Om in de gehele stal een comfortabel klimaat te creeren voor koe en boer, kunnen ventilatoren ook in de melkstal geplaatst worden. Afhankelijk van de stal kunnen axiaalventilatoren of plafondventilatoren geplaatst worden.

Verneveling

Door het toevoegen van verneveling, kan de lucht nog eens 5 graden extra gekoeld worden. Sensoren zorgen automatisch voor de juiste luchtvochtigheid.

Perfecte verkoeling met op maat gemaakt advies

Elke stal is anders. Daarom staan wij voor een op maat gemaakte aanpak voor elke stal. Onze ventilatiespecialisten komen graag bij u op stal kijken welke oplossing het beste bij uw situatie past.

Tevreden klanten vertellen

"We hadden koeien die te veel stonden en zagen veel dikke hakken. Direct na installatie van de AUC Waterbedden waren de boxen volop bezet en zie ik veel minder dikke hakken. De waterbedden zin de investering meer dan waard."

Bart de Kruijf uit Werkhoven

"Bij de bouw van mijn nieuwe stal koos ik voor een complete DSD inrichting. 11 jaar later is alles nog puntgaaf. Toen ik twee jaar geleden wilde investeren in ventilatoren, wist ik meteen waar ik ze wilde kopen."

Erwin Matthezing uit Assen

"Toen ik investeerde in twee melkrobots, moest ik ook de stal verbouwen. Ik koos voor Ster ligboxen en AUC waterbedden vanwege de 15 jaar garantie, dat geeft vertrouwen. Het is duidelijk dat de koeien gemakkelijk gaan liggen en opstaan."

André Baars uit St. Jacobiparochie

"Achteraf gezien had ik veel eerder moeten kiezen voor het Innova koebed. De jarenlange ervaring van DSD stalinrichting met deze boxbedekking gaf voor mij de doorslag. Ze liggen nu veel sneller, makkelijker en meer, wat aangeeft dat ze het naar hun zin hebben. "

Gert Jan Neef

"We hebben vorige maand nieuwe boxen en nieuwe koematrassen in onze stallen laten leggen door DSD stalinrichting. In 3 dagen was het klaar. We zijn zeer tevreden en het is super netjes geworden."

Danielle van Wilgen uit Vuren

Hoog welzijn is goed voor koe en boer

Uw werk is melk produceren met gezonde koeien. Uw koe wil een comfortabel leven, u wilt een goed inkomen met minder inspanning en de maatschappij wil diervriendelijke veehouderij. DSD draagt hieraan bij met diervriendelijke, arbeidsbesparende, duurzame en rendement verhogende stalinrichting voor melkkoeien, jongvee en kalveren.

Interesse?Vraag hier snel meer info aan