Dwarsventilatie en lengteventilatie

Hittestress ontstaat als de koe haar lichaamswarmte onvoldoende kwijt kan. Hittestress kan al ontstaan vanaf 21 graden Celsius en veroorzaakt vele problemen bij koeien. Van meer klauwproblematiek en mastitis tot verminderde melkopbrengst en vruchtbaarheidsproblemen. Daarom is een goed stalklimaat met frisse, bewegende lucht een primaire levensbehoefte van uw koe.

Tijdens windstille of warme dagen, is zelfs de beste natuurlijke ventilatie niet voldoende om de temperatuur in de stal op peil te houden. Door het toevoegen van goede koelventilatoren, kan dit wel.

Koeien koelen kan al snel uit! Melkveehouders die de stal ventileren, ervaren aanzienlijk minder melkproductiedaling bij extreme hitte. Bovendien is de productie sneller weer op pijl.

Bij ventilatie met axiaal ventilatoren wordt er een horizontale luchtstroom gecreëerd over de lengte of breedte van de stal. DSD levert verschillende typen axiaalventilatoren.

stalrenovatie ventilatoren

Abbifan XXP

De ABBI-FAN 140 XXP-21 ventilator is de nieuwste ontwikkeling van Abbi-Aerotech voor melkveestallen. Deze ventilator is de zuinigste in de markt wat betreft axiaal ventilatoren.

Hoge luchtopbrengst met zeer laag stroomverbruik

De ABBI-FAN 140-XXP ventilator is uitgerust met een permanent magneetmotor en een bijbehorende elektronische regeling. Dat betekent dat er een zeer hoog rendement gehaald wordt, die nog groter wordt naarmate het toerental lager is. In de praktijk zijn energiebesparingen van 30-70% ten opzichte van bestaande motoren gemeten. De motoren zijn beduidend stiller, hebben een langere levensduur en minder onderhoud nodig.

ABBI-FAN 140 XXP-21 kenmerken

  • Extreem energiezuinig
  • Overal in de stal de juiste luchtsnelheid
  • Luchtopbrengst van ca. 50.000 m3 per uur
  • Permanent magneetmotor
  • Direct aangedreven wave propeller
  • Aansluiting op 400V/3-fase
  • Aerodynamisch ontwerp voor optimale luchtinstroom

Optioneel met verneveling

De ABBI-FAN XXP is optioneel leverbaar met verneveling, waarbij zeer fijne waterdruppels worden verspreid. Hierdoor kan de luchttemperatuur ca. 3-5  °C verder gekoeld worden.

Volautomatisch te regelen

Met de DCC touch automatische besturing is het mogelijk om de ventilatoren optimaal in te regelen. Met behulp van sensoren wordt het stalklimaat volautomatisch zo optimaal mogelijk gehouden.

Hans Peter Vogel over de ABBIFAN ventilatoren

Op kaasboerderij De Gelder in Tijnje hangen de Abbifan XXP ventilatoren in de melkveestal. Boer Hans Peter vertelt over zijn ervaring met installatie en gebruik van de ventilatoren.

Axiaal ventilatoren

Tevreden boeren vertellen

"DSD kon de gehele renovatie in eigen beheer uitvoeren, daarom heb ik voor hen gekozen. Bovendien zijn de verbeteringen, zoals het toevoegen van de voerstoep, zeer goed bevallen."  > Verder lezen

Willem Beltman uit Bellingwolde

"We hebben besloten om over te stappen naar betere ventilatoren vanwege de steeds warmer wordende zomers. Met deze nieuwe ventilatoren blazen we frisse lucht van buiten dwars door de stal, wat voor mens en dier plezieriger is."  > Verder lezen

Hans Peter Vogel uit Tijnje

"We merkten dat op warme, windstille dagen, onze dakisolatie en zijwandventilatie niet genoeg was om de koeien comfortabel te houden. Je merkt dat de HVLS ventilatoren net dat extra stukje verkoeling kunnen geven."  > Verder lezen

Marije Reijenga uit Harich

"We hadden koeien die te veel stonden en zagen veel dikke hakken. Direct na installatie van de AUC Waterbedden waren de boxen volop bezet en zie ik veel minder dikke hakken. De waterbedden zin de investering meer dan waard."  > Verder lezen

Bart de Kruijf uit Werkhoven

"Bij de bouw van mijn nieuwe stal koos ik voor een complete DSD inrichting. 11 jaar later is alles nog puntgaaf. Toen ik twee jaar geleden wilde investeren in ventilatoren, wist ik meteen waar ik ze wilde kopen."  > Verder lezen

Erwin Matthezing uit Assen

"Toen ik investeerde in twee melkrobots, moest ik ook de stal verbouwen. Ik koos voor Ster ligboxen en AUC waterbedden vanwege de 15 jaar garantie, dat geeft vertrouwen. Het is duidelijk dat de koeien gemakkelijk gaan liggen en opstaan." > Verder lezen

André Baars uit St. Jacobiparochie

"Achteraf gezien had ik veel eerder moeten kiezen voor het Innova koebed. De jarenlange ervaring van DSD stalinrichting met deze boxbedekking gaf voor mij de doorslag. Ze liggen nu veel sneller, makkelijker en meer, wat aangeeft dat ze het naar hun zin hebben. "  > Verder lezen

Gert Jan Neef

"We hebben vorige maand nieuwe boxen en nieuwe koematrassen in onze stallen laten leggen door DSD stalinrichting. In 3 dagen was het klaar. We zijn zeer tevreden en het is super netjes geworden."

Danielle van Wilgen uit Vuren

Dwarsventilatie of lengteventilatie?

Het is voor alle stallen, verouderd of modern, belangrijk om voor voldoende frisse lucht te zorgen.

In moderne stallen met open zijkanten en een goothoogte van 4.40 meter kunnen de ventilatoren in de zijwand geplaatst worden, waardoor frisse buitenlucht direct over de dieren geblazen wordt. Dit noemen we dwarsventilatie. Indien mogelijk is het aan te bevelen de ventilatoren aan de schaduwzijde op te hangen. De onderlinge afstand wordt dan ca. 7 meter.

In verouderde stallen is de goothoogte vaak te laag voor dwarsventilatie. Daarom wordt in dat geval gekozen voor ventilatie in de lengte, waarbij de ventilatoren in de stal worden geplaatst in lengterichting om zo verse lucht door de stal heen te blazen.

Benieuwd wat voor uw stal de beste oplossing is? Onze specialisten komen graag bij u in de stal kijken om met u te te bekijken wat de beste oplossing is.

Interesse?Vraag hier snel meer info aan