Zijwandventilatie voor frisse, gezonde lucht

Een volwassen koe voelt zich het prettigst bij temperaturen van -4 t/m 18 °C. Goede luchtcirculatie door de stal is daarmee van groot belang voor uw koeien. Hierdoor dalen de temperatuur en luchtvochtigheid in de stal en worden schadelijke gassen snel afgevoerd. Zo wordt een gezond stalklimaat gecreëerd waarin ziektedruk afneemt en welzijn toeneemt. En hoog welzijn maakt hoge opbrengst mogelijk.

Door stalwanden te vervangen met zijwandventilatie kan de mate van ventilatie worden aangepast afhankelijk van het weer. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van lichtdoorlatend doek voor meer natuurlijk licht in de stal.

Het belang van zijwandventilatie

Wanneer de luchttemperatuur 20 graden bereikt met een hoge luchtvochtigheid, kan een koe hittestress krijgen. Hierdoor zal ze meer staan, minder vreten en stress ervaren. Dit resulteert in:

  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Verminderde weerstand
  • Pensverzuring
  • Meer klauwproblemen
  • Meer kans op mastitis
  • melkproductiedaling tot meer dan 25%
  • Verlaagd vet- en eiwitpercentage van de melk
  • Blijvende schade aan het ongeboren kalf
  • Verminderde melkproductie van dochters én kleindochters

De mogelijkheden met zijwandventilatie

Moderne zijwandventilatie gebeurt middels verstelbare doeken. Deze bieden mogelijkheden om voor elk type stal, nieuw en oud, de ventilatie optimaal te regelen. Ook voor poorten zijn systemen beschikbaar om de gehele stal optimaal te laten ventileren.

Afhankelijk van het type stal kan worden gekozen voor een systeem wat vouwt of rolt en vanaf boven of beneden opent. Ook kan er gekozen worden tussen 5 soorten afsluitzijl die verschillende maten van licht en/of winddoorlatendheid hebben.

Alle systemen zijn zeer degelijk uitgevoerd zodat u zo lang mogelijk onbezorgd gebruik kan maken van de zijwandventilatie. Bediening kan bovendien handmatig, elektrisch aangedreven of volautomatisch met sensoren.

Onze zijwandventilatiesystemen

Dubbelbuissysteem

Het AirFlow dubbelbuissysteem is een eenvoudig systeem wat vanaf boven opent en naar beneden zakt. Het is perfect voor renovaties doordat het erg geschikt is voor lagere openingen met een ondermuur.

Oprolsysteem

Een oprolsysteem is een geschikte keuze voor veel stallen. Het is het meest duurzame systeem en is in vele varianten leverbaar. Het opent vanaf boven voor tochtvrije toevoer van verse lucht.

Bedieningsmogelijkheden

Afhankelijk van uw stal en voorkeuren kan gekozen worden voor volautomatische, halfautomatische of handmatige bediening.

Vouwsysteem

Zijwandventilatie met een vouwsysteem is geschikt voor elk type zijwand, van een lage wand tot wel 450 cm hoog. Ook de hoogte van de ondermuur kan hier gering zijn.

Boven naar onder systeem

Het BNO systeem opent van beneden. Dit zorgt voor een andere luchtstroom wat in sommige situaties het meest gunstig is.

Systemen voor poorten

Ventilatie van grond tot dakrand is mogelijk middels schuifgordijnen of oprolpoorten om de gehele stal te kunnen ventileren of afschermen tegen zon, wind en regen.

Een frisse wind door uw stal?

Benieuwd hoe wij uw koeien kunnen koelen met zijwandventilatie? Onze specialisten komen graag bij uw stal kijken om de beste zijwandventilatie samen te stellen met u voor gezonde, blije koeien en hogere opbrengst.

Tevreden boeren vertellen

"DSD kon de gehele renovatie in eigen beheer uitvoeren, daarom heb ik voor hen gekozen. Bovendien zijn de verbeteringen, zoals het toevoegen van de voerstoep, zeer goed bevallen."  > Verder lezen

Willem Beltman uit Bellingwolde

"We hebben besloten om over te stappen naar betere ventilatoren vanwege de steeds warmer wordende zomers. Met deze nieuwe ventilatoren blazen we frisse lucht van buiten dwars door de stal, wat voor mens en dier plezieriger is."  > Verder lezen

Hans Peter Vogel uit Tijnje

"We merkten dat op warme, windstille dagen, onze dakisolatie en zijwandventilatie niet genoeg was om de koeien comfortabel te houden. Je merkt dat de HVLS ventilatoren net dat extra stukje verkoeling kunnen geven."  > Verder lezen

Marije Reijenga uit Harich

"We hadden koeien die te veel stonden en zagen veel dikke hakken. Direct na installatie van de AUC Waterbedden waren de boxen volop bezet en zie ik veel minder dikke hakken. De waterbedden zin de investering meer dan waard."  > Verder lezen

Bart de Kruijf uit Werkhoven

"Bij de bouw van mijn nieuwe stal koos ik voor een complete DSD inrichting. 11 jaar later is alles nog puntgaaf. Toen ik twee jaar geleden wilde investeren in ventilatoren, wist ik meteen waar ik ze wilde kopen."  > Verder lezen

Erwin Matthezing uit Assen

"Toen ik investeerde in twee melkrobots, moest ik ook de stal verbouwen. Ik koos voor Ster ligboxen en AUC waterbedden vanwege de 15 jaar garantie, dat geeft vertrouwen. Het is duidelijk dat de koeien gemakkelijk gaan liggen en opstaan." > Verder lezen

André Baars uit St. Jacobiparochie

"Achteraf gezien had ik veel eerder moeten kiezen voor het Innova koebed. De jarenlange ervaring van DSD stalinrichting met deze boxbedekking gaf voor mij de doorslag. Ze liggen nu veel sneller, makkelijker en meer, wat aangeeft dat ze het naar hun zin hebben. "  > Verder lezen

Gert Jan Neef

"We hebben vorige maand nieuwe boxen en nieuwe koematrassen in onze stallen laten leggen door DSD stalinrichting. In 3 dagen was het klaar. We zijn zeer tevreden en het is super netjes geworden."

Danielle van Wilgen uit Vuren

Hoog welzijn is goed voor koe en boer

Uw werk is melk produceren met gezonde koeien. Uw koe wil een comfortabel leven, u wilt een goed inkomen met minder inspanning en de maatschappij wil diervriendelijke veehouderij. DSD draagt hieraan bij met diervriendelijke, arbeidsbesparende, duurzame en rendement verhogende stalinrichting voor melkkoeien, jongvee en kalveren.

Interesse?Vraag hier snel meer info aan