Aandachtspunten bij stalverlichting voor melkvee

Uit bed, lichten aan. Naar bed, lichten uit? Nee, zo doen we dat niet meer. Ook op het gebied van stalverlichting is er voor melkveehouders genoeg om rekening met te houden.

De koe haar biologische klok

Ook de koe heeft een biologische klok die meegaat met de seizoenen en invloed heeft op haar gedrag. Ook de hormoonhuishouding en melkproductie staan onder invloed van deze biologische klok. De lengte van de dag, de intensiteit van het licht en de kleur van het licht van de stalverlichting bij melkvee moeten hier dus op afgestemd zijn.

Het ideale stalverlichting schema voor melkvee

Koeien zijn van nature actiever in het voorjaar en de zomer. Door deze lange dagen het hele jaar door na te bootsen voor melkkoeien en jongvee, wordt de activiteit en productiviteit verhoogt. Met het nabootsen van een dag, is het voor alle dieren van belang dat de overgang tussen dag en nacht is zoals in de natuur. Met een geleidelijke overgang: “schemer”. Een goed lichtregime komt ook de gezondheid en vruchtbaarheid van uw koeien ten goede.

Melkkoeien

16 uren licht levert een 10% hogere melkproductie op voor melkkoeien. Langere dagen hebben een positief effect op het gedrag van koeien, ze liggen meer, staan minder en bewegen minder. Ook stijgt de voeropname. De overige 6 uren moeten donker zijn zodat de koe haar biologische klok kan resetten. Dit lichtschema heeft een positief effect op melkproductie, vruchtbaarheid, groei, dierenwelzijn en -gezondheid van melkvee.

Droge koeien

Droge koeien hebben baat bij een ander schema. Wanneer zij worden blootgesteld aan korte dagen van 6 tot 8 uur tijdens de droogstand en vervolgens lange dagen van 16 tot 18 uur tijdens lactatie, produceren zij in de eerste 4 maanden, tot wel 3 kg extra melk per dag. Dit schema geldt ook voor vaarzen. Het lange nachtritme geeft de uiers bovendien extra rust, wat mastitis voorkomt.

Jongvee

Lange dagen van 16 uur zorgen bij jongvee voor een versnelde groei en ontwikkeling. Ze komen sneller in de pubertijd en ontwikkelen een betere uier.

DSD assortiment verlichting

Wilt u meer weten over de producten in ons assortiment? Bekijk het assortiment en een uitgebreide omschrijving op onze productpagina.

LED verlichting is 60% zuiniger

LED stalverlichting bij melkvee? Dat is al lang niet meer zo duur en zwak. Dat komt mooi uit voor uw energierekening. Want u bespaart maar liefst 60% op energie met LED stalverlichting ten opzichte van TL armaturen. Bovendien gaat een simpele TL lamp maar 10.000 branduren mee. Een LED armatuur gaat wel tot 70.000 branduren mee.

’s Nachts rood licht

Onderzoek heeft aangetoond dat koeien rood licht nauwelijks kunnen waarnemen. Door tijdens de laatste inspectierondes rood licht aan te hebben, wordt de rusttijd van uw vee niet verstoord en kunt u gewoon uw werk doen.

Schemering nabootsen

Door slimme besturing aan uw verlichting toe te voegen, kunt u een rustige overgang tussen nacht en dag creëren die in 1 uur de lichtsterkte langzaam opvoert. Zo schrikken uw koeien niet wakker wanneer u ‘s ochtends het licht aandoet, of dit ‘s avonds uitdoet.

Stalverlichting voor melkvee van DSD

DSD stalinrichting helpt u met slimme, energiezuinige verlichting voor uw gehele stal. Met eenvoudige besturing, slimme sensoren en automatisering maken wij het makkelijk om het perfecte dag-nachtritme voor uw vee te realiseren.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Hoog koecomfort en -welzijn zult u al snel terugzien in de melkproductie. Onze specialisten komen graag bij u in de stal meekijken wat de mogelijkheden zijn.

Tevreden boeren vertellen

"DSD kon de gehele renovatie in eigen beheer uitvoeren, daarom heb ik voor hen gekozen. Bovendien zijn de verbeteringen, zoals het toevoegen van de voerstoep, zeer goed bevallen."  > Verder lezen

Willem Beltman uit Bellingwolde

"We hebben besloten om over te stappen naar betere ventilatoren vanwege de steeds warmer wordende zomers. Met deze nieuwe ventilatoren blazen we frisse lucht van buiten dwars door de stal, wat voor mens en dier plezieriger is."  > Verder lezen

Hans Peter Vogel uit Tijnje

"We merkten dat op warme, windstille dagen, onze dakisolatie en zijwandventilatie niet genoeg was om de koeien comfortabel te houden. Je merkt dat de HVLS ventilatoren net dat extra stukje verkoeling kunnen geven."  > Verder lezen

Marije Reijenga uit Harich

"We hadden koeien die te veel stonden en zagen veel dikke hakken. Direct na installatie van de AUC Waterbedden waren de boxen volop bezet en zie ik veel minder dikke hakken. De waterbedden zin de investering meer dan waard."  > Verder lezen

Bart de Kruijf uit Werkhoven

"Bij de bouw van mijn nieuwe stal koos ik voor een complete DSD inrichting. 11 jaar later is alles nog puntgaaf. Toen ik twee jaar geleden wilde investeren in ventilatoren, wist ik meteen waar ik ze wilde kopen."  > Verder lezen

Erwin Matthezing uit Assen

"Toen ik investeerde in twee melkrobots, moest ik ook de stal verbouwen. Ik koos voor Ster ligboxen en AUC waterbedden vanwege de 15 jaar garantie, dat geeft vertrouwen. Het is duidelijk dat de koeien gemakkelijk gaan liggen en opstaan." > Verder lezen

André Baars uit St. Jacobiparochie

"Achteraf gezien had ik veel eerder moeten kiezen voor het Innova koebed. De jarenlange ervaring van DSD stalinrichting met deze boxbedekking gaf voor mij de doorslag. Ze liggen nu veel sneller, makkelijker en meer, wat aangeeft dat ze het naar hun zin hebben. "  > Verder lezen

Gert Jan Neef

"We hebben vorige maand nieuwe boxen en nieuwe koematrassen in onze stallen laten leggen door DSD stalinrichting. In 3 dagen was het klaar. We zijn zeer tevreden en het is super netjes geworden."

Danielle van Wilgen uit Vuren