Uit bed, lichten aan. Naar bed, lichten uit? Nee, zo doen we dat niet meer. Ook op het gebied van stalverlichting is er voor melkveehouders genoeg om rekening met te houden.
Ook de koe heeft een biologische klok die meegaat met de seizoenen en invloed heeft op haar gedrag. Ook de hormoonhuishouding en melkproductie staan onder invloed van deze biologische klok. De lengte van de dag, de intensiteit van het licht en de kleur van het licht van de stalverlichting bij melkvee moeten hier dus op afgestemd zijn.
Koeien zijn van nature actiever in het voorjaar en de zomer. Door deze lange dagen het hele jaar door na te bootsen voor melkkoeien en jongvee, wordt de activiteit en productiviteit verhoogt. Met het nabootsen van een dag, is het voor alle dieren van belang dat de overgang tussen dag en nacht is zoals in de natuur. Met een geleidelijke overgang: “schemer”. Een goed lichtregime komt ook de gezondheid en vruchtbaarheid van uw koeien ten goede.
16 uren licht levert een 10% hogere melkproductie op voor melkkoeien. Langere dagen hebben een positief effect op het gedrag van koeien, ze liggen meer, staan minder en bewegen minder. Ook stijgt de voeropname. De overige 6 uren moeten donker zijn zodat de koe haar biologische klok kan resetten. Dit lichtschema heeft een positief effect op melkproductie, vruchtbaarheid, groei, dierenwelzijn en -gezondheid van melkvee.
Droge koeien hebben baat bij een ander schema. Wanneer zij worden blootgesteld aan korte dagen van 6 tot 8 uur tijdens de droogstand en vervolgens lange dagen van 16 tot 18 uur tijdens lactatie, produceren zij in de eerste 4 maanden, tot wel 3 kg extra melk per dag. Dit schema geldt ook voor vaarzen. Het lange nachtritme geeft de uiers bovendien extra rust, wat mastitis voorkomt.
Lange dagen van 16 uur zorgen bij jongvee voor een versnelde groei en ontwikkeling. Ze komen sneller in de pubertijd en ontwikkelen een betere uier.
Voor een kunstmatig dag en nachtritme, is “overdag” een lichtsterkte van 150 lux nodig. Tijdens de nacht mag er maximaal 5 lux zijn om een goede nachtrust te krijgen. Koeien hebben de voorkeur om de lichtste plekken in de stal uit te zoeken, daarom is het belangrijk om de hele stal gelijkmatig te verlichten.
TIP: Bent u benieuwd hoe licht het in uw stal is? Er zijn apps (lux meter) waarmee u dit kunt meten. Meet op 60-75cm hoogte (boven de knie ongeveer) op bijvoorbeeld plekken als het voerhek en de ligboxen.
Wilt u meer weten over de producten in ons assortiment? Bekijk het assortiment en een uitgebreide omschrijving op onze productpagina.
LED stalverlichting bij melkvee? Dat is al lang niet meer zo duur en zwak. Dat komt mooi uit voor uw energierekening. Want u bespaart maar liefst 60% op energie met LED stalverlichting ten opzichte van TL armaturen. Bovendien gaat een simpele TL lamp maar 10.000 branduren mee. Een LED armatuur gaat wel tot 70.000 branduren mee.
Onderzoek heeft aangetoond dat koeien rood licht nauwelijks kunnen waarnemen. Door tijdens de laatste inspectierondes rood licht aan te hebben, wordt de rusttijd van uw vee niet verstoord en kunt u gewoon uw werk doen.
Door slimme besturing aan uw verlichting toe te voegen, kunt u een rustige overgang tussen nacht en dag creëren die in 1 uur de lichtsterkte langzaam opvoert. Zo schrikken uw koeien niet wakker wanneer u ‘s ochtends het licht aandoet, of dit ‘s avonds uitdoet.
DSD stalinrichting helpt u met slimme, energiezuinige verlichting voor uw gehele stal. Met eenvoudige besturing, slimme sensoren en automatisering maken wij het makkelijk om het perfecte dag-nachtritme voor uw vee te realiseren.
Hoog koecomfort en -welzijn zult u al snel terugzien in de melkproductie. Onze specialisten komen graag bij u in de stal meekijken wat de mogelijkheden zijn.