Een badkuip per dag

Dat voldoende schoon drinkwater voor uw koeien nodig is, dat moge duidelijk zijn. Maar weet u precies hoe belangrijk en noodzakelijk dit is voor de gezondheid en melkproductie van uw dieren? En hoe u water het beste kunt aanbieden?

Directe invloed op de melkproductie

Water is onmisbaar voor alle dieren, voor hydratatie, temperatuurregulering, spijsvertering, bloedcirculatie en afvalstoffenafvoer bijvoorbeeld. Maar water is ook ontzettend belangrijk voor de melkproductie van een koe. Dat is niet gek, aangezien melk voor 90% uit water bestaat.

Per liter melk die de koe produceert, heeft ze 4 liter water nodig. Wanneer u bedenkt dat de gemiddelde melkgift van een Nederlandse melkkoe, 29 liter is, komt dat neer op 116 liter per dag!  Letterlijk een badkuip vol

De hoeveelheid voer die een koe per dag vreet, heeft natuurlijk ook invloed op de melkgift. Meer vreten, is meer energie en voedingsstoffen om melk mee te maken. Ook houdt ze van schoon water, smerig water zal ervoor zorgen dat ze minder drinkt en daardoor minder vreet.

Wanneer er dus geen schoon water, of niet voldoende water beschikbaar is, heeft dit een negatief effect op de melkgift.

Hoe drinkt de koe het liefst?

Er is onderzoek gedaan naar het drinkgedrag van de koe. Om de koe voldoende te laten drinken, is het belangrijk om hierop in te spelen.

Onderzoek wees uit dat koeien een hoge drinkbak van 60 cm boven de grond, verkiezen boven een waterbak op de grond. Overigens is het aan te raden om de waterbak nog wat hoger te bevestigen om te voorkomen dat er in gemest wordt.

Een koe heeft ook een voorkeur voor een type waterbak: de helft geeft de voorkeur aan een grote open drinkbak waar ze haar hele bek in kan doen. Daarna komt de open sneldrinker en de drinkbak met drukventiel blijkt maar bij zo’n 15% van de koeien het meest in de smaak te vallen.

De temperatuur heeft ze overigens het liefst een beetje lauw, maar hierin is ze niet heel kieskeurig.

Schoon water garanderen

Het moge duidelijk zijn: de koe wil een lekker grote drinkbak. Maar, u ziet vast ook al aankomen dat deze snel vies worden. Voedsel, kwijl, snot, mest… Daarom is een goede drinkbak, eentje die ook goed schoon te maken is.

De beste drinkbakken zijn daarom zo ontwikkeld dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Door gladde materialen, waterafloop en praktische reinigingspunten, wordt de dagelijkse controle en schoonmaak van waterbakken zo makkelijk mogelijk.

Daarnaast is ook het garanderen van de waterkwaliteit een belangrijk aandachtspunt. Indien u gebruik maakt van grondwater in plaats van leidingwater, is het belangrijk om minimaal jaarlijks de waterkwaliteit te controleren. Ook in de leidingen kan biofilm (vuil) ontstaan, met name in flexibele tyleenleidingen. Daarom is het belangrijk deze gedoseerd te ontsmetten.

Informatie met dank aan een van onze leveranciers; Suevia.

Efficiënt waterbeheer in uw koeienstallen

Een systeem waarbij voor al uw dieren, te allen tijde onbeperkt schoon water beschikbaar is. Is belangrijk voor het welzijn en de prestaties van uw koeien.

Onze experts kijken graag mee naar hoe we de watervoorziening in uw stal zó kunnen inrichten zodat er altijd overal water is voor elk dier en zodat u zo min mogelijk energie kwijt bent aan het schoonhouden hiervan.

stalrenovatie drinkwatervoorziening

Onze drinkwatersystemen

Tevreden boeren vertellen

"DSD kon de gehele renovatie in eigen beheer uitvoeren, daarom heb ik voor hen gekozen. Bovendien zijn de verbeteringen, zoals het toevoegen van de voerstoep, zeer goed bevallen."  > Verder lezen

Willem Beltman uit Bellingwolde

"We hebben besloten om over te stappen naar betere ventilatoren vanwege de steeds warmer wordende zomers. Met deze nieuwe ventilatoren blazen we frisse lucht van buiten dwars door de stal, wat voor mens en dier plezieriger is."  > Verder lezen

Hans Peter Vogel uit Tijnje

"We merkten dat op warme, windstille dagen, onze dakisolatie en zijwandventilatie niet genoeg was om de koeien comfortabel te houden. Je merkt dat de HVLS ventilatoren net dat extra stukje verkoeling kunnen geven."  > Verder lezen

Marije Reijenga uit Harich

"We hadden koeien die te veel stonden en zagen veel dikke hakken. Direct na installatie van de AUC Waterbedden waren de boxen volop bezet en zie ik veel minder dikke hakken. De waterbedden zin de investering meer dan waard."  > Verder lezen

Bart de Kruijf uit Werkhoven

"Bij de bouw van mijn nieuwe stal koos ik voor een complete DSD inrichting. 11 jaar later is alles nog puntgaaf. Toen ik twee jaar geleden wilde investeren in ventilatoren, wist ik meteen waar ik ze wilde kopen."  > Verder lezen

Erwin Matthezing uit Assen

"Toen ik investeerde in twee melkrobots, moest ik ook de stal verbouwen. Ik koos voor Ster ligboxen en AUC waterbedden vanwege de 15 jaar garantie, dat geeft vertrouwen. Het is duidelijk dat de koeien gemakkelijk gaan liggen en opstaan." > Verder lezen

André Baars uit St. Jacobiparochie

"Achteraf gezien had ik veel eerder moeten kiezen voor het Innova koebed. De jarenlange ervaring van DSD stalinrichting met deze boxbedekking gaf voor mij de doorslag. Ze liggen nu veel sneller, makkelijker en meer, wat aangeeft dat ze het naar hun zin hebben. "  > Verder lezen

Gert Jan Neef

"We hebben vorige maand nieuwe boxen en nieuwe koematrassen in onze stallen laten leggen door DSD stalinrichting. In 3 dagen was het klaar. We zijn zeer tevreden en het is super netjes geworden."

Danielle van Wilgen uit Vuren

Interesse?Vraag hier snel meer info aan